Gastronomiska perversioner

.......kom att tänka på en sak efter mitt senaste inlägg om min upplevelse i lördags..........

Mat!
Föda!
Njutning!

Som de flesta av mina bekanta vet, älskar jag mat. Gastronomiska njutningar! Jag lägger, relativt till min inkomst, enorma ekonomiska medel på mat. Jag äter, jag njuter,!

Jag lever!

 Om i hemmet, på kvarterssyltan eller på röda bibelns tempel, jag frossar i orala och visuella njutningar som maten och vinet skänker. I trevligt sällskap naturligtvis ännu mera, dock drar jag mig inte för att ibland även i ensamhet sitta över en svindyr lunch eller middag på krogen. Krogen är min "mack" mitt själsliga sätt att tanka.  Hemmets kök, min kyrka, mitt forum för ro och njutning. Jag äter gärna ute i världen på anrika, kända eller ökända krogar...... kort sagt så går mycket av min produktivitet och effektivitet på att finansiera upplevelser kring mat och därtill hörande dryck. 

Och så var det den där Thomas Keller! 

Thomas Keller, världskänt krögare med tre stjärnor i Guide Rouge! Ägare till "The French laundry" i Kalifornien och "Per Se" i New York, gäster i dagarna Stockholm, för ett gästspel på F12. (ps. älskar F12! gå dit!)

Wow, kul!.... önskar jag hade råd med de 8.000.- Kr. per kuvert, inklusive utvalda vinpaketet..... eller vänta nu!? Gör jag? .... Resa till NY: 5000.- middag på Per Se: 3000.- Vore det inte vettigare att uppleva maten i Herr Kellers eget forum, uppleva helheten?. chilla ett par dagar i äpplet?...Ja ja , en liten fotnot bara....

  Jag fick genom pålitlig källa veta vad herr Keller för sitt gästspel begärde; Utöver sitt garanterat mycket generösa gage,  first class flight (nej inte business! FIRST!) Stockholm New York för ringa 80.000, Suite på Grand Hotel, nya köksmaskiner, sju personer I sitt följe och att samtliga "ekologiska"  grönsaker som konsumeras de tre dagarna besöket varar, flygs in från The French Laundrys trädgård i Kalifornien. Så var det med "ekologin" . Undrar hur många ton utsläpp dessa grönsaker förårsåker på deras resa. Nåväl, Herr Keller har väl köpt utsläppsrätter. F12 , Melker och Danyel gnider händerna över den gigantiska PR kuppen för deras krog, som omskrivs i hela Europa. Det är nämligen närmast omöjligt att han lämnar USA, den store gurun. Att sedan gästa lilla Stockholm är därför en smärre sensation. Herrarna F12 gnider säkert annat än händerna över förlusten rent ekonomiskt, men låter det gå på PR kontot. Helt OK! 

Denna orgie i svulstig självgodhet, ekologiskt vansinne, dekadens och frosseri vore helt OK, om inte det fanns människor på detta klot som faktiskt svälter.

Det ter sig närmast perverst eller åtminstone ganska vulgärt med denna tillställning när man betänker detta faktum. Pr-kuppen för Melker och kompani hade säkert varit ännu större om man hade tagit hela beloppet krogen går back med, rest till en plats med nödlidande, lagat enkel mat och mättat dessa individer. Vidare uppmanat samtliga stjärnkrogar att avsätta en liten del av sina vinster för finansiering av det av Melker initierade projektet "Feed the world"  Jag för min del skulle njuta ännu mera om jag visste att en liten del av mitt besök finansierade lite goodwill.

Tyvärr finns och kommer det aldrig att finnas något sådant projekt sålänge ovanstående perversion anses vara etiskt försvarbart. Och nej, jag tänker nog inte själv mycket längre när jag på söndag åter sitter på Sturehof med familjen över ett par ostron.

Shit rules!

Kommentarer
Postat av: Myran

Ha ha ha

Det andas
'Surt sa räven' minsann.

Och detta världssamvete helt plötsligt? Vulgärt och perverst när en person beter sig ungefär som bästa herr Figaro själv. Fast en nivå upp. En nolla till efter alla kostnader typ.

Vad är perverst med bästa herr Keller:

First Class Flight!
Ja usch så vulgärt. Men herr Figaro vill själv helst slippa bussen, icke beblanda sig med kreti och pleti, och åker hellre taxi. 200 istället för 20 kr för din del=10 gånger priset. Från Business till First, tja en nolla till där också kanske. Max. Han vill ju inte heller beblanda sig med kreti och pleti men har kommit upp sig en nivå. Och gillar också känslan av lyx och kvalité.

Suite på Grand Hotel - hm...
Figaro själv bor väl också gärna på 5 stjärniga hotell. Men har inte riktigt råd med sviten. Än.

Nya köksmaskiner - ja det var ju och ta i förstås. Det håller jag med om.

7 personer i sitt följe.
Och? Matlagning på den nivån är ett teamwork. Är det konstigt att han vill ha med sig sitt team som han är samspelad med för att kunna göra ett bra jobb. Kocklandslaget tränar ihop sig under ett år - det har betydelse att alla vet vad som ska göras. De är i skarpt läge. Inget får gå fel.

Samtliga "ekologiska"
grönsaker flygs in från The French Laundrys trädgård i Kalifornien.
Endast Sverige svenska krusbär har. På gott och ont. Herr Keller vill vara säker på att han gör ett bra jobb. Att kunden får det de betalar för. Och det måste vara en enorm osäkerhetsfaktor att jobba med råvaror som man inte vet hur de smaker och 'beter' sig.

Om du skulle göra ett viktigt jobb - klippa någon - tävling eller inför ett viktigt uppdrag låt oss säga i Kina. Skulle inte du ta med dig din egen sax och produkter som du är van att arbeta med och känner till?

Det här är samma sak. Han vill leverera ett förstklassigt resultat. Ge de som betalat 8000 kr valuta för pengarna. Helt förståeligt att han väljer att ta det säkra före det osäkra tycker jag.

Och mijlöpåverkan helt plötsligt - från en som flyger till Tyskland som en jojo....

Låt oss säga att varje gäst satte i sig 2 kg, mer orkar man knappast - troligtvis bara hälften, av dessa inflygna varor. Och då att alternativet är närproducerat. 80 gäster i 3 dagar Innebär 480 kg fraktflyg. Ingen stor grej.

Inte om man jämför med de 246 miljoner kg flaskvatten som transporteras
hit och dit i Sverige. Varje år.

Så - surt sa räven : )

2007-10-13 @ 18:08:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0