Gastronomiska perversioner

.......kom att tänka på en sak efter mitt senaste inlägg om min upplevelse i lördags..........

Mat!
Föda!
Njutning!

Som de flesta av mina bekanta vet, älskar jag mat. Gastronomiska njutningar! Jag lägger, relativt till min inkomst, enorma ekonomiska medel på mat. Jag äter, jag njuter,!

Jag lever!

 Om i hemmet, på kvarterssyltan eller på röda bibelns tempel, jag frossar i orala och visuella njutningar som maten och vinet skänker. I trevligt sällskap naturligtvis ännu mera, dock drar jag mig inte för att ibland även i ensamhet sitta över en svindyr lunch eller middag på krogen. Krogen är min "mack" mitt själsliga sätt att tanka.  Hemmets kök, min kyrka, mitt forum för ro och njutning. Jag äter gärna ute i världen på anrika, kända eller ökända krogar...... kort sagt så går mycket av min produktivitet och effektivitet på att finansiera upplevelser kring mat och därtill hörande dryck. 

Och så var det den där Thomas Keller! 

Thomas Keller, världskänt krögare med tre stjärnor i Guide Rouge! Ägare till "The French laundry" i Kalifornien och "Per Se" i New York, gäster i dagarna Stockholm, för ett gästspel på F12. (ps. älskar F12! gå dit!)

Wow, kul!.... önskar jag hade råd med de 8.000.- Kr. per kuvert, inklusive utvalda vinpaketet..... eller vänta nu!? Gör jag? .... Resa till NY: 5000.- middag på Per Se: 3000.- Vore det inte vettigare att uppleva maten i Herr Kellers eget forum, uppleva helheten?. chilla ett par dagar i äpplet?...Ja ja , en liten fotnot bara....

  Jag fick genom pålitlig källa veta vad herr Keller för sitt gästspel begärde; Utöver sitt garanterat mycket generösa gage,  first class flight (nej inte business! FIRST!) Stockholm New York för ringa 80.000, Suite på Grand Hotel, nya köksmaskiner, sju personer I sitt följe och att samtliga "ekologiska"  grönsaker som konsumeras de tre dagarna besöket varar, flygs in från The French Laundrys trädgård i Kalifornien. Så var det med "ekologin" . Undrar hur många ton utsläpp dessa grönsaker förårsåker på deras resa. Nåväl, Herr Keller har väl köpt utsläppsrätter. F12 , Melker och Danyel gnider händerna över den gigantiska PR kuppen för deras krog, som omskrivs i hela Europa. Det är nämligen närmast omöjligt att han lämnar USA, den store gurun. Att sedan gästa lilla Stockholm är därför en smärre sensation. Herrarna F12 gnider säkert annat än händerna över förlusten rent ekonomiskt, men låter det gå på PR kontot. Helt OK! 

Denna orgie i svulstig självgodhet, ekologiskt vansinne, dekadens och frosseri vore helt OK, om inte det fanns människor på detta klot som faktiskt svälter.

Det ter sig närmast perverst eller åtminstone ganska vulgärt med denna tillställning när man betänker detta faktum. Pr-kuppen för Melker och kompani hade säkert varit ännu större om man hade tagit hela beloppet krogen går back med, rest till en plats med nödlidande, lagat enkel mat och mättat dessa individer. Vidare uppmanat samtliga stjärnkrogar att avsätta en liten del av sina vinster för finansiering av det av Melker initierade projektet "Feed the world"  Jag för min del skulle njuta ännu mera om jag visste att en liten del av mitt besök finansierade lite goodwill.

Tyvärr finns och kommer det aldrig att finnas något sådant projekt sålänge ovanstående perversion anses vara etiskt försvarbart. Och nej, jag tänker nog inte själv mycket längre när jag på söndag åter sitter på Sturehof med familjen över ett par ostron.

Shit rules!

Danskjävlar!

Satt igår kväll på en av Stockholms bättre krogar, med stjärna i röda bibeln, bredvid ett par i fyrtiårsåldern.

Ingen uttryckte det bättre än Ernst-Hugo; Danskjävlar!

Han från Själland, hon Jylland. Jag kan ju dialekterna. Halv dansk själv tyvärr, dock helt übertyskstockholmare i hjärtat.  Nisselandet i söder ger jag inte fem devalverade lire för. Bondlurkar, och "möchtegerns" i grupp, och största gruppen inom gruppen kallar sig Köpenhamn. 

Ja, Köpenhamn. Misstro mig inte. Jag har bott där. Sett spelet inifrån. Föraktet mot allt som inte är danskt, amerikanskt eller  kanske fraaaaaanskt. "Hemlighetsmakeriet" för att kamouflera att Köpenhamn faktiskt inte  är coolt , inte (längre) står sig mot omvärlden och hur man håller skenet upp genom att tala ner, de som är bättre, i stort som i smått. Detta ser man hos de lärda och beresta, hos vanliga Olsen räcker det med tron.


Sverige, Tyskland, för att inte tala om Finland eller annat i danskarnas ögon värdefullt land, göra sig icke besvär. Danmark, världens mittpunkt, universums brilliant, civilisationens epicentrum! Så ser dansken på det..... Ända fram till att hon reser iväg och ser hur det ser ut i..... tex. Sverige.... "Polisstaten", "Fyllelandet", "håll Danmark rent, följ en svensk till färjan landet"

 Visserligen, prisade paret krogen som den bästa de ätit på, men passade på att samtidigt avfärda det med att det i CPH till antalet finns flera bra krogar (bs) OCH med att dissa sina bordsgrannar, i tron om att vi inte förstod deras grötiga halssjukdomsliknade röra, de kallar språk. I know, vi var (och är även idag!) snyggare, coolare och skrattade mera. Vi fick mera uppmärksamhet från hovmästaren som jag ju känner sedan åratal tillbaka. Något måste vara fel! I förmyndarelandet kan man inte ha kul, och bra krogar är en tillfällig lyckoträff. Allt är bättre i Danmark när allt kommer till allt. Men det kan jag intyga, det är det inte.

Köpenhamn är i själva verket en trevlig, mysig större by med oerhörda kvaliteter på vissa områden. Arkitekturen, konsterna, smörrebrödet och .... ja... kom faktiskt inte på mera. En trevlig by att vistas i ett par dagar, sedan tar det slut. Sedan tar bylivet över, inskränktheten, provinsialismen, rasismen och inte minst avundsjukan. Avundsjukan som visar sig ännu tydligare när en dansk gästar Stockholm eller Berlin. Köpenhamn var på femtio och sextio talen större och mera "kosmopolitiskt", de har dock blivit omkörda. Vi,  Stockholmare eller Berlinare är coolare, större och bättre än Köpenhamn och dess invånare, vi vet det! Vi är solklart mindre och ocoolare än Tokyo eller New York, vi vet det! Vi behöver dock inte dissa ovannämnda pga. bykomplex.
Tro mig! "Jante" han är mycket mera närvarande i Köpenhamn än i Stockholm. Jag har bott i båda städer. Jag ser! 

Jag tackar för att jag kunde ta mig från Köpenhamn så jag slipper höra hur ocool hela Norden och länder som Tyskland är, flämtat ur någon form av ignorans eller bara avundsjuka. 

VIVA VÄRLDEN! .. och förresten... Rio, jag väntar otåligt på dig.

Tålamod nu!

Tålamod! Jag återkommer med material när solen slutar att skina. Skriva blogg? vem har tid med sånnt? Du som just läser denna min blogg, skärp dig! Gå ut, lev, njut! Sitt inte där framför din dator. (om inte det är på arbetstid ;-) )

........och förresten, tack Fredrik! för "den nya tonen"

Gay Parade

Ja, då har vi åter igen fått beskåda det homosexuella folkets årliga parad.

Vad jag inte fattar..... queerfolket vill uppfattas som "vanligt folk" som tillfälligtvis bara älskar människor av samma kön. Ja, det är väl inte så konstigt eller märkvärdigt. Jag är övertygat om att gayvärlden betår av "vanliga" människor precis som i heterovärlden. Svenssonbögar, tråkmånsflator, fotbollsnerder och hårdrocksälskande typer med tvivelaktiga frisyrer. Heterovärlden har faktiskt också sitt kinkyfolk. Vi kan också! :-) Inget homopatent, ej heller discofrassar och partynerder äger de patenten till.  Men varför visar de då  huvudsakligen upp schlager, disco och kinkyqueerfolket?  Det där tjatiga homofolket som har sett likadant ut sedan åttiotalet. Disco, disco, disco, sex och lite glitter, kinky och schlager..... jäsp! Inte tror jag att någon månniska med "vanliga" värderingar blir omskakad längre. Är det så att de har fastnad i åttiotalet? Ganska likt raggarna som fastnade i femtiotalet, eller lika gulligt som de alltid återvändande punksen på Centralen. Oj, vad man blir chokerad. Tuppkammar och läderjackor sedan 1977 :-)

Gayvärlden, kom igen nu! bättre kan ni! Utveckling please!

Nä, jag ser faktiskt fram emot raggarträffen på Sveavägen i helgen. Lika förutsägbart, dock aningen mera dekadent och därför mycket mera underhållande. Och jag är övertygat om att det inte finns en enda "svenssonraggare" i hela landet. Det folket skiljer sig ordentligt från normen.

Kul!

Åter

Ärade damer och herrar, jag har återvänt!

Återvänt till Svearike marinerat i vitlök, olivolja och vino. Med tre och ett halvt kilo extra korpus. Den svala, rena (kerosin?) och  lantliga luften över Arlanda kändes för första gången jag återvänt till Svea; skön ..... vad nu då? vilken åldersperversion!

Italien! Kul! var det, är ....... ja  ja ni vet! ..... Praiano, ofarligt, mysigt, regenererande .....och Neapel, som vanligt vibrerande, läskigt, sexigt, coolt! ... Svensson åk dit, öppna ögonen, bli född, lev!  To hell with ren, sval luft och ordning!

Inte hann jag läsa en ända rad om Stalin eller Hohenschönhausen.
Litteratur? Skulle inte tro det! Nu vet jag åter igen  varför italienarna är ett sådant "illiterärt mera visuellt, estetiskt folk" (Citat ur Tobias Jones italienstudie "Dark heart of Italy") Det finns helt enkelt för mycket för ögat, gommen och örat. Hur skall man hinna med att läsa deprimerande fakta om Rysslands och östra Tysklands mörka historia? Det förefaller mig som helt sinnespuckat att jag ens tänkte tanken att ta med sånnt skit jag skall ägna mig åt, när novembermörkret plågsamt faller över oss igen. Vem har tid att ens läsa något när man proppmätt och ständigt lätt alkoholintoxikerat ägnar sig åt visuella njutelser? Inte jag i alla fall..............

Nu är det dags att komma i form igen, kavla upp skjortärmarna, spotta i händerna, ordna upp mina åtagenden, njuta den rena svala luften och bejaka germanen! Det är härligt att vara åter!

RSS 2.0